Υπόβαθρο και Μέθοδοι
Μη αυτοματοποιημένη γεωαναφορά εικόνων
Μια πολυάριθμη συλλογή εικονογραφικού υλικού που παρήχθη από ξένους περιηγητές στην Αθήνα, από τον 15ο έως τον 20ο αιώνα, ψηφιοποιήθηκε πρόσφατα τηρώντας τις προβλεπόμενες προδιαγραφές και διασφαλίζοντας ότι η ψηφιακή συλλογή εμπεριέχει πλούσια μεταδεδομένα. Όταν ένας ερευνητής θέλησε να διερευνήσει τα χωρο-χρονικά μοτίβα παραγωγής αυτού του εικονογραφικού υλικού της συλλογής, ένα νέο ερευνητικό πρόγραμμα ξεκίνησε. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι ένας σημαντικός αριθμός αρχείων περιλάμβανε γεωγραφικά μεταδεδομένα, όπως ονομασίες τόπων και περιοχών, αυτά που είχαν συντεταγμένες γεωγραφικών θέσεων ενσωματωμένες στα ίδια τα αρχεία ήταν λιγοστά.
Εικόνα 1. Αρχείο ψηφιακής συλλογής εικόνων στο διαδίκτυο. Ιστότοπος συλλογών της Europeana.
Το παραπάνω σενάριο αναδεικνύει ένα κοινό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ερευνητές που επιθυμούν να εξετάσουν τις χωρο-χρονικές διαστάσεις ενός πλούσιου ψηφιακού αρχείου εικόνων. Και ενώ τα γεωγραφικά μεταδεδομένα αποτελούν προαπαιτούμενο για την διεξαγωγή σύνθετων χωρικών αναλύσεων, πολύ λίγες συλλογές ανθρωπιστικών σπουδών αποτελούνται από αρχεία με τέτοια ενσωματωμένα μεταδεδομένα. Η γεωαναφορά αρχείων εικόνας είναι η διαδικασία που επιτρέπει την γεωγραφική διερεύνηση τέτοιων συλλογών. Στο ακόλουθο τμήμα, θα μάθετε μια μη αυτοματοποιημένη μέθοδο για να το πετύχετε αυτό.
Για να συνεχίσετε στο επόμενο τμήμα, θα πρέπει να ολοκληρώσετε πρώτα τις οδηγίες της Προετοιμασίας διαδικασίας γεωαναφοράς και να κάνετε έναρξη του προγράμματος Geosetter.