Υπόβαθρο και Μέθοδοι

Ημιαυτοματοποιημένη γεωαναφορά εικόνων: υλικό εκμάθησης

Αφού συλλεχθούν τα δεδομένα GPS και εικόνας (μη αυτοματοποιημένο βήμα) μπορεί κανείς να προχωρήσει με τη διαδικασία της γεωαναφοράς. Σε αυτό το μέρος του εργαστηρίου, θα συνεχίσετε να εργάζεστε με το λογισμικό Geosetter για να μάθετε την αυτοματοποιημένη διαδικασία γεωαναφοράς αρχείων εικόνας. Στο πλαίσιο αυτού του μαθήματος η αυτοματοποιημένη γεωαναφορά αναφέρεται σε μια ακολουθία εντολών που εκτελούνται από το πρόγραμμα μονομιάς και μαζικά για τη σύνδεση και ενσωμάτωση των συντεταγμένων GPS στα αρχεία εικόνων (αυτοματοποιημένο βήμα). Για να συνεχίσετε σε αυτό το σημείο και να παρακολουθήσετε το υλικό εκμάθησης, θα εργαστείτε με ένα σετ εικόνων και ένα αρχείο GPX XML που σας παρέχονται στο υλικό εκμάθησης της πρώτης Ενότητας. Τα συγκεκριμένα σύνολα δεδομένων προέρχονται από μια πραγματική έρευνα συλλογής δεδομένων για την κίνηση των επισκεπτών και καταγραφή εικόνων στον αρχαιολογικό χώρο των Γουρνιών Κρήτης στην Ελλάδα.

Περιηγηθείτε στη διεύθυνση αρχείων από όπου κατεβάσατε το φάκελο Images_copy και επιλέξτε τον υποφάκελο V1. Κάντε διπλό κλικ στην πρώτη εικόνα DSC05331 και έπειτα κάντε κλικ στις καρτέλες Location και Source Description. Παρατηρήστε ότι τα πεδία περιγραφής είναι κενά. Περιηγηθείτε στην καρτέλα Date tab και παρατηρήστε τα μεταδεδομένα ημερομηνίας και ώρας. Το λογισμικό θα χρησιμοποιήσει αυτές τις πληροφορίες προκειμένου να προσθέσει τα μεταδεδομένα γεωαναφοράς στα αρχεία.

Επιλέξτε όλα τα αρχεία. Έπειτα, περιηγηθείτε στην καρτέλα Images και κάντε κλικ στην εντολή Synchronise with GPS data files. Στο παράθυρο που θα ανοίξει, επιλέξτε synchronise with data file και περιηγηθείτε στη διεύθυνση αρχείων του φακέλου GPS_copy και επιλέξτε το αρχείο V1. Έπειτα θα χρειαστεί να ρυθμίσετε την ώρα στις εικόνες εφόσον οι δέκτες GPS καταγράφουν την ημερομηνία και ώρα σε μορφή UTC (Greenwich Mean Time), ενώ τα δείγματα αρχείων εικόνας δημιουργήθηκαν σε διαφορετική ζώνη ώρας (Time Zone). Σε αυτό το σημείο θα χρειαστεί να προσθέσετε μια τιμή ώρας. Στην πρώτη ανοιγόμενη λίστα επιλέξτε το Use Time Zone και στη δεύτερη επιλέξτε την ζώνη ώρας της τοποθεσίας όπου δημιουργήθηκαν οι εικόνες. Σε αυτή την περίπτωση, οι εικόνες καταγράφηκαν στην Ελλάδα. Επομένως, επιλέξτε (UTC+02:00) Europe/Athens (plus DST +01:00) για όλες τις εικόνες. Αφού επιβεβαιώσετε την επιλογή σας με κλικ στην εντολή ok, θα ανοίξει νέο παράθυρο που θα αναφέρει ότι έχουν βρεθεί GPS δεδομένα και για τις 10 εικόνες (‘GPS data has been found for all ten images’) και θα ρωτάει την άδεια για να προχωρήσει στη διαδικασία της γεωαναφοράς. Στο μενού κάντε κλικ στο Images > Save Changes για να αποθηκεύσετε τις πληροφορίες γεωγραφικής θέσης στο Exchangeable Image File Format (EXIF) header. Τα EXIF είναι ένας τύπος τεχνικών μεταδεδομένων που δημιουργούνται αυτόματα από τις ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές και τους σαρωτές για να προσδώσουν στα αρχεία πληροφορίες σχετικά με την καταγραφή, όπως η ταχύτητα κλείστρου, το διάφραγμα, ο προσανατολισμός της φωτογραφικής, οι συντεταγμένες, οι διαστάσεις των αρχείων εικόνας και άλλες πληροφορίες.

Παρατηρήστε ότι ο χάρτης παρουσιάζεται αυτόματα και είναι εστιασμένος στην περιοχή ενδιαφέροντος (Εικ. 7, στη δεξιά περιοχή της διεπαφής), και ότι στα αρχεία εικόνων έχουν ανατεθεί μεταδεδομένα γεωγραφικής θέσης (Εικ. 7, οι τονισμένες με κόκκινο χρώμα συντεταγμένες στην αριστερή περιοχή της διεπαφής). Επίσης, παρατηρήστε ότι όταν κάνετε κλικ σε ένα από τα αρχεία στα αριστερά, τονίζεται η γεωγραφική θέση στην περιοχή του χάρτη. Έπειτα κάντε κλικ στο Save για να ενσωματώσετε τα μεταδεδομένα των γεωγραφικών θέσεων στα αρχεία.

Μπορείτε να συνεχίσετε να εξασκείστε σε αυτή την προσέγγιση επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία για τους φακέλους με αρχεία εικόνων και δεδομένων GPS V5 and V8 αντίστοιχα. Έπειτα συμπληρώστε το Τεστ 2.



Εικόνα 7. Ένα στιγμιότυπο αποτελεσμάτων της αυτοματοποιημένης διαδικασίας γεωαναφοράς εικόνων στο Geosetter.
Geotag result